Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

O61t25a 77K43i89n43c

1. 10. 2017 11:34

A co tím chtěl básník říci? To má být agitka? Ale připomněl jste mi písničku Slušovice od Palečka a Janíka.

5 1
možnosti

Není všechno zlato, co se blyští. I Slušovice pobíraly dotace z různých zdrojů, například z České komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj, z Plánovací komise a vždy se tak nějak lehce rozplynuly, případně se jimi zalepily ty nejhorší díry. Čuba, už v roce 1988-89 založil několik akciových společností, do kterých převedl lukrativní majetky a nástupnickým družstvům zbyly jen oči pro pláč, zdevastovaná technika a polorozpadlé kravíny. A dluhy, samozřejmě. Když se podíváme, kolik "slušovických kapitánů průmyslu" s velkým věnem obstálo po roce 1989, tak to nebyl ani jeden. Dnes jsou Slušovice zase jen vesnice s rozpadlými výrobními halami a možná ještě funkční dostihovkou.

2 0
možnosti

A opět tomu nerozumím, ale založit akciovku v letech 88/89 nebylo možné. Akciovka tu byla asi tak jedna (tuším že Živnostenská banka), protože přece jenom bylo občas nutné se pohybovat na světových finančních trzích, protože za konvertibilní rubl bylo k mání v Globále úplně všechno, ale nikdo nevěděl, kde ten Globál je a kudy se tam jede.

Pominu-li drobné "podnikání typu povolení mám", byl vrcholem právní úpravy zákon o státním podniku. Dále bylo možné založiti výrobní družstvo (viz Martin Kratochvíl a jeho pozdější Bonton). Ale akciovka v soumraku socialismu ? Tomu se říká vzpomínkový optimismus.

Tím netvrdím že si manadement Slušovic nic neodnesl ...

0 0
možnosti
Foto

Kdo umí kledá způsoby, kdo neumí hledá důvody. JZD AK Slušovice dokázaly dlouhá léta úspěšně podnikat v systému, který podnikání házel klacky pod nohy. Už v osmdesátých letech minulého století bylo slyšet že "se jedná o protekční komunistický podnik který nemá se zemědělstvím nic společného navíc silně zadlužený..." Ale kdo se tam někdy byl podívat viděl, že tam vše roste jak na zelené louce a opravdu vysokým tempem. Pražská kavárna však fenomén Slušovic nikdy nepochopila. A i kdyby pochopila, nehodil by se jí do krámu. Jednak vždy byla a je schopna se dívat pouze západním směrem, jednak Slušovice jasně ukazovaly, že něco dělat šlo i v zatuhlém centralistickém systému...a ne málo. Ona ovšem vždy tvrdila opak....

2 2
možnosti
Foto

Je s podivem, že nekandidujete za Velebovy pohrobky....s takovým CV....

6 1
možnosti

Inu, houby tomu rozumím, ale řekl bych, že zatímco všichni ostatní měli v osmdesátých letech kolo, s. Čuba měl mopeda a dojel tedy dál.

K jeho cti nutno podotknout, že si toho mopeda sehnal a udržoval sám, přestože mu okresní a krajští tajemníci beztak radili, aby se zařadil. Mohl si koupit Ukrajinu a jako všichni chodit do "banky" brečet o úvěr na trvale se obracející zásoby a v televizi odvážně tepat nedostatky na vnitřním trhu, nebo jak tomu tenkrát svazáci v Aktualitách říkali.

Když později bylo možné zakoupiti nejen motorku, ale i rychlejší a pohodlnější věci, kouzlo zmizelo ...

4 0
možnosti

JiroudkoviRvR^ se to líbí!!;-D

0 1
možnosti
Foto

Dobrá , dejme tomu , že ve své době byl doc Čuba svým způsobem reformátor , lépe řečeno takový malý Baťa.

Ale dnes je pro smích , nebo pro pláč ? Proč to nezabalí a nechodí na ryby či krmit holuby na náměstí ve Zlíně ? Jeho (ne)činnost v Senátu je tristní !!!"

7 0
možnosti

V normálním tržním prostředí jeho moloch shořel jak papír. Nekonkurence schopný.

1 2
možnosti

Není sporu o tom, že bývalý F.Čuba - byl naprostým fenomenem s výsledky. Kdo navštívil kdysi Slušovice - v poměru šedivého socialismu - to bylo opravdu zjevení ! Sranda je, že člen ÚV KSČ uspěl tím, že socialistické zásady budování bořil ! Od personální práce - přes Baťovské prvky řízení ... Obrovský kontrapukt doby, kdy jeden ze subjektů byl zvýhodňován, preferován a následně za to veleben! Troufám si tvrdit, že kdyby podobné podmínky - výjimky dostaly VŠECHNY ! firmy, tak by se ekonomika ČSSR podstatně pohnula. To, by ovšem zase nebyl socialismus, žéé ... Nekonečný problém , jak vlastně plánovitě řídit celou zemi ! Dnešní F.Čuba je bohužel k politování - ostatně,jako celá rádoby strana SPO ... :-)

3 0
možnosti

Dokázal svých stranických známostí dokonale využít a pokrokovým soudruhům předložit tržní socialismus. Lidi se tam cpali především pro to, že jednak neplatili daně a platy na tu dobu byly velmi slušné.

1 0
možnosti

Z docenta Čuby se stala dojná kráva pro jeho senátorský klub. Smutný konec. Z poradce prezidenta užitečný ...... Zejména s jeho zdravotním stavem. Copak Veleba, ten si servírky nebere.

2 1
možnosti

V tomto systému nejsou důležité znalosti, ALE VĚK uchazeče.Jak je možné, že nastupující mladý třicátník dostane větší mzdu než pracovník pracující ve firmě několik let?Argument všech podnikatelů je.. ALE VY JDETE ZA PÁR LET DO DŮCHODU, VÁM TO STAČÍ, ON JE MLADÝ TAK POTŘEBUJE VÍC PENĚZ.

3 1
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Jsem docent na UTB ve Zlíně. Specializuji se na marketing, marketingovou komunikaci a řízení vztahů se zákazníky. V těchto oborech publikuji vědecké články a monografie. Mimo klasických výstupů jsem i držitel tří patentů.

Seznam rubrik