Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Máte zkreslené představy, na to, že jste tam pracoval. Slušovice skončily s dluhem necelé miliardy korun, plus půl miliardy v devizách. Akciovky zakládal sám Čuba, například Moragro, založené v lednu 1990.

0 0
možnosti
VH

Za necelé tři roky od nástupu zástupcem ředitele? Copak to bylo, co Vás tak rychle vyvezlo do horních pater?

0 0
možnosti
RW

Myslím, že autor opoměl několik důležitých věcí.

V 2. polovině 80.tých letech už Slušovice byli komunistům spíše trnem v oku. ÚV KSČ omítal směr kterým šel Gorbačov zatímco to byla cesta, kterou šli Slušovice již dávno před Gorbačovem. Na Slušovice byla dokonce připravena žaloba pro neoprávněné poskytování bankovních služeb. Jediné co bránilo jejich likvidaci byly velmi úspěšné společné podniky na Ukrajině (Jakeš Gorbačova nesnášel, ale stejně se ho bál). V roce 90. pak Havel přímo brojil proti Čubovi a Slušovicím, tehdy si opravdu nikdo netroufl polemizovat o tom co řekl Havel (kromě Klause).

Druhá věc posilující pád Slušovic byl odchod velmi schopných obchodníků a manžerů, kteří si postavili podnikání na základě kontaktů získaných ve Slušovicích (tehdy byly krádeže informací a databází zákazníků fakticky nepostižitelné).

Třetí, také nezanedbatelná věc, byl vznik mafiánských struktur, které prakticky ovládly zlínsko a neměly zájem držet mezi sebou velkou firmu fungující v mezích zákona (stačí dohledat kolik firem na zlínsku bylo zapleteno v podvodech s LTO a podobně).

V takovéto situaci by každý rozumný manažer převedl své podnikání jinam, tak jak to udělal Čuba.

0 0
možnosti
VH

Jo, v roce 1990 odešel i pan docent.

0 0
možnosti
Foto

Agrokombinát Slušovice se rozložil, když šli komouši od válu, protože to byl jejich projekt. Kdyby to jejich projekt nebyl, nikdy by nemohl existovat. Přece není možné, že ve Vašem věku věříte na pohádky. :-/

7 2
možnosti
JP

Byla to jen Potěmkinova vesnice ÚV KSČ a hnízdo STB. Jejich rychlý konec po roce 1989 - na rozdíl od "běžných" družstev to dokazuje, stejně tak to ukazuje na "schopnosti" Zemanem vyznamenaného "manažera" Čuby, který nedokázal na rozdíl od většiny družstev s horší startovací pozicí provést Agrokombinát procesem transformace na tržní podmínky.

9 3
možnosti

Hnízdo STB fčele se Stanislavem Devátým?

2 0
možnosti
Foto

I kdyby měl Čuba 4 rodiny a všechny obětoval, tak mu to k žádnému AK nepomůže. Bez podpory a přízně vrcholných komunistů by byl možná o něco lepší družstvo. A to nemluvím o financích.....

3 1
možnosti
PT

P30e59t26r 20T48o83m49e72k

4. 10. 2017 20:20

Uvědomujete si, že blábol "který věnoval své celoživotní úsilí a obětoval rodinný klid za to, aby mohl uskutečnit svůj sen: z neznámé valašské vesnice vytvořil světově uznávaný JZD AGROKOMBINÁT SLUŠOVICE." je lživý, pakliže k němu nepřidáte za výrazné a nespravedlivé pomoci ÚV KSĆ.

8 3
možnosti
Foto

To jo, Slušovice byly úplná oběť listopadu 89.

Představte si, že najednou mohly devizy získat a za ně nakupovat všechny podniky, nejen Slušovice (částečná směnitelnost koruny se to jmenovalo). A najednou se ukázalo, že ty počítače místo ze Slušovic za 250 tisíc se dají dovézt přímo za 100 tisíc a nikdo k tomu nemusí povinně kupovat slušovický software (ostatně, k čemu byla nemocnici aplikace na evidování dojivosti krav?).

Ve Slušovicích fungovaly prvky kapitalismu, měli na to extra výjimky, včetně možnosti zahraničního obchodu. Bylo to za komančů takové zjevení. Ale když potom mohli všichni, tak se ukázalo, jak si stojí v opravdové konkurenci. A to už moc slavné nebylo.

11 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Jsem docent na UTB ve Zlíně. Specializuji se na marketing, marketingovou komunikaci a řízení vztahů se zákazníky. V těchto oborech publikuji vědecké články a monografie. Mimo klasických výstupů jsem i držitel tří patentů.

Seznam rubrik